Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

      

 View-Master sarjatuotantoa menneiltä vuosilta osa 2...

 

View-Master Historia

View-Masterin menestystarina

WILLIAM Gruber, pianonvirittäjä ja stereo- kameroiden rakentaja, tapasi vuonna 1938 sattumalta Oregonin luolissa postikortteja ja valokuvapalveluja tarjoavan Sawyers-yhtiön johtajan Harold Gravesin. Graves innostui Gruberin stereokamerasta, joka perustui uudelle Kodachrome-kääntöfilmille.

Uusi stereokuvajärjestelmä valmistui nopeasti ideasta tuotteeksi. View-Masterin patentti jätettiin 20.1.1939.

 

Ensimmäiset kuvakiekot tulivat myyntiin Portlandissa ja NewYorkin ja San Franciscon maailmannäyttelyjen jälkeen kaikkialla USA:ssa.

 Ensimmäiset bakeliittiset katselulaitteet Model A ja B olivat pyöreitä, simpukankuoren lailla kokonaan avautuvaa.

 

 Vuodet 1942–1945 olivat vilkasta aikaa USA:n tehtailla; tuolloin tehtiin miljoonia kiekkoja USA:n armeijalle harjoitteluvälineeksi lentokoneiden ja laivojen tunnistamiseen ja etäisyyden arviointiin.

 

Vuosina 1939–1950 Vlew-Master-kuvia myytiin yksittäin pienissä sinivalkoisissa kuorissa. Näitä tunnetaan noin 5 000 (numerot 4-5610), kaikki numerot eivät ole käytössä, mutta toisaalta samalla numerolla ilmestyi rinnakkaiskiekkoja. Lisäksi tulevat FT-satukiekot, katselulaitteen mukana tulleet DR- esittelykiekot, matkailunähtävyyksissä myydyt SP- (Special Places) ja monet muut erikoiskiekot.

Yksittäisiä kuvakiekkoja ruvettiin 1950–1956 ryhmittämään paketteihin kuten Niagara Falls (kiekot 81 / 82 / 375). View-Master sai oikeuden Disney-aiheisiin 1951, kun se osti kilpailijansa Tru-Vuen.

 

Vuonna 1952 Sawyers perusti Euroopan markkinoita varten Belgiaan Sawyers Europe -sisaryhtiön omine tehtaineen. Suomeen ensimmäiset View-Masterit saapuivat amerikansetien ja -tätien paketeissa.

 

Myyntiin ne tulivat valokuvausliikkeisiin 1950-luvun puolivälissä. Suomessa myydyt kuvakiekot tulivat Belgian tehtaalta, jonka aihevalikoima oli pitkään huomattavasti suppeampi kuin Amerikan tehtaan.

 

Vuonna 1957 kolmen kiekon sarjoille otettiin käyttöön uusi numerointijärjestelmä (A-D-sarjat, esimerkiksi C 540 Finland). View-Masterissa markkinatalous toimii puhtaimmillaan, samat kiekot myytiin ja myydään yhä uudelleen ja uudelleen eri paketeissa. Vuosina 1957–1981 käytössä oli 15 eri pakettityyppiä. Nimikkeitä lienee kymmeniä tuhansia.

 

Vuonna 1962 markkinoille tuli eurooppalainen View-Master Mark II -stereokamera.

 

Vuonna 1966 GAF Corporation (General Aniline&Film) osti Sawyersin. Tässä yhteydessä tapahtui kaksi merkittävää uudistusta: 1) kolmossarjojen aihepiiri laajeni huomattavasti (tv, elokuva, piirretyt, urheilu).

2) Kodachrome korvattiin Kodakin helpompi kehitteisellä Ektaehromella, joka ei kuitenkaan ole niin värikylläinen ja kestävä kuin Kodachrome.

 

Vuonna 1981 tapahtui jälleen omistajan vaihdos. View-Master lnternational pakkasi kiekot nykyisinkin käytössä oleviin muovikoteloihin. Ensimmäisiä uuden pakkauksen julkaisuja oli E.T.

 

Vuonna 1989 View-Masterin oikeudet siirtyivät Tyco Toysille.

 

Vuonna 1996 Mattel osti Tyco Toysin.

 

View-Master tutkimuskohteena

Suomi-aiheisia yksittäisiä kuvakiekkoja on 18. Aiheina ovat muun muassa Helsinki, Tampere, Hämeenlinna, Vaasa, Jyväskylä ja Lappi. Mutta kuka nämä kuvat on ottanut? Stereokameran mainoksen yhteydessä alaviite: ”Valokuvaamme tällä kameralla Kodachrome-filmille kaikki suomalaiset View-Master-otokset”. Nämä kuvat ovat ehkä levinneimpiä Suomi-kuvia.

 View-Masteria käytettiin USA:ssa varsin laajasti mainontaan. Autotehtaat, elokuvayhtiöt ja Coca-Cola toivat tuotteitaan esiin kuvakiekkoina. Onko tällaisia tehty Suomessa? Entä kuinka paljon View-Master- kuvausta harrastaneita Suomessa on ollut tai on edelleen? Kulttuurihistoriallisesti olisi erittäin tärkeää, että nämä omat kuvat saataisiin kartoitettua. Värikuvat 1950- ja 1960-luvun Suomesta ovat paljolti hävinneet huonojen filmilaatujen ja väärän säilytyksen vuoksi, mutta View-Master-muodossa ne ovat todennäköisesti vielä tallessa.

Lähteet: mm.Tekniikan maailma 14/97 /Vesa Keskinen

 

Allaolevasta linkistä klikkaamalla lisää View-Masterin historiasta.

http://viewmaster.co.uk/htm/history.asp 

 

                                         
©2019 viewmasteri - suntuubi.com